Öt holland cég összefogott, hogy Hollandia kormányával és a budapesti holland nagykövetséggel együttműködve egyesített tudását és tapasztalatait a magyar mezőgazdaság szolgálatába állíthassa - különös tekintettel a talajtermékenység javítására. Talajtáp.

Ez a partnerség a Magyarországon termesztett növények krónikus tápanyaghiányára keres hosszú távú megoldásokat. Tevékenységünk célja, hogy a talajtápanyag-gazdálkodás területén változást érjünk el, és mind a gazdák, mind a talaj számára fenntartható megoldást kínáljunk.

 

Szakmai ismeretek

Minden csak hozzáállás kérdése

Ha az ember tudatosítja magában, hogy a talaj műtrágyák által való kimerítése végső soron a terméshozamok és a földérték csökkenéséhez vezet, a jóval fenntarthatóbb szerves trágya használatára való áttérés nem lesz többé nehéz döntés. Számos tanulmány és vizsgálat bebizonyította, hogy a talaj egészsége rövidtávon meghatározó a termésre nézve. A termékeny, szerves anyagban gazdag talaj kiszámíthatóbb terményminőséget, hosszú távon pedig nagyobb terméshozamot eredményez adott területegységen. Legfontosabb célkitűzésünk, hogy a magyar gazdákat tudatosabbá tegyük – a gazdák, az egyetemek és a kormány ismeretcserébe való bevonásával rámutassunk, hogy az egészséges és termékeny talajhoz elengedhetetlen a szervesanyag-utánpótlás. Ez a tudatosság remélhetőleg hozzájárul ahhoz, hogy a gazdák többet tudjanak a talajról, a talajban lejátszódó folyamatokról, és arról, hogy mi minden szükséges a talaj optimális állapotának eléréséhez és fenntartásához.

Tudományosan megalapozott helyszíni vizsgálatok

A Talajtáp 2014 óta végez tudományosan megalapozott helyszíni vizsgálatokat Magyarországon. Célunk, hogy kísérleti adatokat gyűjtsünk Magyarország területén. A magyar gazdák így a saját szemükkel bizonyosodhatnak meg arról, milyen pozitív hatással vannak a szerves trágyák a terményre és a táptalajra.

Az elmúlt két évben az alábbi helyszíneken végeztünk vizsgálatokat:
Komárom
Püski (két vizsgálat)
Egyházasrádóc
Gátér 

A Talajtáp egy helyszíni vizsgálatokra szakosodott céggel együttműködésben kivitelezi a magyarországi vizsgálatokat. A kísérletek a következőképpen épülnek fel:

Minden kísérleti parcella 3 méter széles és 10 méter hosszú. Minden kísérleti helyszínen ötféle kezelést hasonlítunk össze: általában egy parcellát kezeletlenül hagyunk, egyet állati eredetű trágyával kezelünk, egyet kétszeres mennyiségű állati eredetű trágyával, egyet szerves trágya és műtrágya keverékével, egyet pedig szerves trágya és kétszeres mennyiségű műtrágya keverékével. Minden vizsgálatot hatszor ismételünk meg, és a különböző kezeléseket véletlenszerűen osztjuk el a kísérleti helyszínen. A vizsgálat előtt a talajból mintát veszünk, melyet kielemezünk.

A vizsgálati szakaszban minden kezelést a gazda által a szántóföld egészén alkalmazott eljárásokkal összhangban kivitelezünk. A vizsgálatot végző cég számos változót vizsgál a vegetációs időszakban: Naponta mérik a csapadékmennyiséget és a minimum-, illetve maximumhőmérsékletet. A vegetációs időszak közepén megmérik a növények magasságát és a fotoszintézis intenzitását. A betakarítás idején megmérik a termény nedves tömegét, nedvességtartalmát és a végső hozamot is. Minden adatot feldolgoznak, és egy tudományosan megalapozott jelentés keretében tesznek közzé.

Partnerek

 

Komeco B.V.

A Komeco B.V. baromfi- és marhatrágyából állít elő minőségi préselt komposztált szerves trágyapelleteket és -granulátumokat. A magas szervesanyag-tartalomnak köszönhetően a Komeco szerves trágyái javítják a talaj szerkezetét és vízmegkötő képességét, növelik a talaj termékenyégét, és segítenek megőrizni a természetes talajrendszerek egyensúlyát. A lassú kioldódási technológiának köszönhetően a trágyák hatása tovább tart, hatásfokuk magasabb, a tápanyagok folyamatosan és egyenletesen szívódnak fel. A talajban található szerves anyagok csökkenésével nemzetközi szinten is növekszik a kereslet a szerves trágyák iránt. A Komeco éppen ennek a kihívásnak igyekszik megfelelni minőségi trágyakínálatával, és kedvező ár-érték arány biztosításával.

Bureau Mest Afzet

A BMA a Természetes Trágyatermékek Használatáért Alapítvány végrehajtó irodája, mely objektív, független technikai információs központként funkcionál. A BMA feladatai:
-       Kapcsolattartó és szolgáltató pont a területen tevékenykedő cégek számára, melyek az állati eredetű trágyák értékesítésesével, és főleg feldolgozásával illetve exportjával kapcsolatos ügyekben kaphatnak felvilágosítást;
-       Információs és konzultációs központ trágyák és kapcsolódó termékek értékesítésével, feldolgozásával és exportjával foglalkozó cégek, (ágazati) szervezetek és (fél)állami szervezetek számára;
-       Végrehajtó hivatal, mely önszabályozó módon biztosítja, hogy a trágyakereskedelem a trágyákkal kapcsolatos előírások és az állatorvosi követelmények betartása mellett történjen.

Dofco International bv

A DOFCO International természetes szerves trágyák és talajjavító szerek értékesítésével, és forgalmazásával foglalkozik. Minden termékünket közvetlenül szállítjuk ki külföldi ügyfeleinknek. Minőségi természetes szerves trágyáink lassú kioldódású NPK-trágyák értünk, melyek kétharmad rész szerves anyagból, valamint létfontosságú ásványi anyagokból és mikrotápanyagokból tevődnek össze. A szabványos pellet garantáltan 90% szárazanyagot tartalmaz. A trágyák tápanyag- és mikrotápanyag-összetétele a természetes nyersanyagok választékától és összetételétől függ. trágyapelleteink garantáltan gyom- és patogénmentesek, és felhasználásuk mind a vegetációs időszak előtt, mind alatta egyszerű és könnyen kivitelezhető. A DOFCO Internationalnél folyamatos az innováció, hiszen a trágyák összetételét mindig a talajok és a rajtuk termesztett haszonnövények igényeihez igazítjuk, hogy a gazdák számára a legoptimálisabb terméshozamokat garantáljuk.

Eraspo Imex bv

Az Eraspo kizárólag száraz, szilárd, állati eredetű trágyatermékek kereskedelmével foglalkozik. A helyi baromfitelepekről származó baromfitrágyát konténeres teherautókba gyűjtik. Ezután a központi telephelyre szállítják, ahol természetes eljárással komposztálják. Időről időre átforgatják, hogy a baktériumok gondoskodhassanak a trágya fermentációjáról. Ennek a komposztálási eljárásnak a keretében a trágya legalább 70°C-osra felmelegszik. Az Eraspo telephelye EU-konform, így a cég jogosult a végtermék exportjára. Az Eraspo a közelmúltban a sertéstrágyáról leválasztott száraz rész feldolgozásával is elkezdett kísérletezni. Amennyiben az ügyfél igényli, a komposztálási eljárás során ásványok (például kálium és magnézium) hozzáadására is van lehetőség. Az Eraspo különböző trágyatermékeket, például komposztot, tőzeget, állati eredetű trágyát, gombakomposztot és Molmmestet értékesít. Felvásárlóik elsősorban kertészeti cégek és gazdák, akik akár maguk is megoldhatják a termékek elszállítását, de kiszállítást is igényelhetnek.

 

Támogatta:

Holland Királyság Nagykövetsége

Mezőgazdassági osztály
  • Address: Prinses Beatrixlaan 2, 2595 AL Hága, Hollandia
  • Telephone: +31 88 602 50 33
  • Email: Lowina.broens@rvo.nl

Enterprise Agency Netherlands

Agricultural Department
  • Address: Kapás u. 6-12. H-1027 Budapest, Magyarország
  • Telephone: +36 1 336 6300
  • Email: bdp-lnv@minbuza.nl

Contact

Talajtáp - Hungary

Gerrit Kiers, magyarországi felelos/kapcsolattartó